XPLORA !!!

XPLORA !!!
MDL - 2020-21

dijous, 2 de març del 2017

Quaresma GOD'S TALENTS 2017 - BLOC 1



QUARESMA GOD’S TALENTS MDL 2017

BLOC 1.  De l’ 1 al 12 de març

ESO – C. SUPERIOR

En aquest primer bloc de treball us poso una cançó, un vídeo i un conte. Teniu tots aquests dies per treballar-los i descobrir quins talents reconec!!

CANÇÓ


VÍDEO

 TEXT


L’enquadernador
El taller d'enquadernació es trobava embolicat en suau penombra; arraulit en un carrer de la part vella de la ciutat. Prestatgeries de fusta s'alçaven al costat de les parets. Llibres de tota edat i època esperaven en els prestatges. Uns tenien l'espinada destrossasa. Altres mostraven un rostre esgarrapat i desfigurat. Alguns havien perdut l'ordre interior després de patir innombrables batalles. Tots esperaven que el senyor Ferrer els prengués entre les seves mans per obrar en ells el miracle de la frescor inicial.
El senyor Ferrer era un artesà metòdic i fidel a l'ofici après en la seva joventut. Arribava puntual al taller. Es col·locava la bata de color gris. Tot seguit revisava les eines: premsa per treure queixos, cisalla, agulles, fil i alenes... Observava amb especial atenció el tall de les xifles; aquestes fulles amples que utilitzava per raspar i ajustar les fines pells que col·locava en les enquadernacions de luxe. Després prenia entre les seves mans els llibres. Amb mirada atenta diagnosticava el mal que patia cada un d'ells i els agrupava en muntanyes, segons la intervenció que havia de fer. El matí transcorria carregat de silencis actius.
Algun dels seus clients eren professors de la universitat que li portaven llibres rescatats de l'oblit. La secretària de la biblioteca municipal acudia periòdicament amb una bossa plena de soferts exemplars malmesos després d'anys ininterromputs de préstec. Fins i tot acudia algun rector que pretenia retornar l'esplendor inicial als exemplars litúrgics de la seva església. L’enquadernador tenia per a cada un d'ells una acollida afectuosa i una resposta professional. Una complicitat l'unia als seus clients.
Els qui no freqüentaven gairebé mai aquell taller eren els dos fills de l'enquadernador. Estudiaven a la universitat. El seu món era diferent. Enrere queden els anys en què el senyor Ferrer va pretendre iniciar-los en l'art de l'enquadernació. Promptament va abandonar el seu propòsit.
Els seus fills rarament prenien un llibre entre les mans. El seu món era un món virtual, informatitzat i digital. Entusiastes de la informàtica i orgullosos de les noves tecnologies, anhelaven la comercialització de llibres digitals.
Quan els fills passaven ocasionalment pel taller, les seves paraules resultaven estranyes al senyor Ferrer: eficàcia digital, agilitat en la transferència d'informació i dades, facilitat d'emmagatzematge en suport informàtic... expressions que feien obsolets els llibres. Fins i tot argumentaven raons ecològiques per eliminar tots els exemplars, llançant una frase que a ell li sonava a amenaça: Suport de paper, zero!
Quant li hagués agradat transmetre'ls l'experiència de prendre un llibre entre les mans: cada full és una finestra oberta al coneixement, a la fantasia o a la saviesa... Comunicar que aquells volums apilats en les prestatgeries tenen vida i contenen mons sencers al seu interior. Fer-los veure que un llibre és molt més que fulles de paper enquadernades...
Quan els fills marxaven i quedava el taller en silenci, el senyor Ferrer mirava els llibres apilats a les prestatgeries i mussitava amb energia: "No tingueu por, que jo sóc agraït i sóc aquí per cuidar-vos i defensar-vos sempre". Després es submergia de seguida en el temps interior del seu treball, temorós que entrés un client... i el sorprengués parlant amb els seus llibres.
Lucía Pla Herraiz, a
Misión Joven



Una recomanació...

Us proposo una pel·lícula... per aquells que vulguin anar al cinema!!! Si clicqueu al títol teniu una ressenya.



C. INICIAL – C.MITJÀ

En aquest primer bloc de treball us poso una cançó, un vídeo i un conte. Teniu tots aquests dies per treballar-los i descobrir quins talents reconec!!

CANÇÓ



VÍDEO:   ALTRUISME



TEXT



FIP, el drac feliç

El Fip era un drac diferent. 
No tenia l'aspecte terrorífic dels seus cosins i germans. Sempre estava alegre i de bon humor. I no escopia foc. I és que el Fip, al contrari que tots els altres dracs, tenia cor. Però era tan petitet que ningú sabia que el tenia, i el va reservar per poder estimar a un amic.

Per por que se li omplís un cor tan petit, va triar fer-se amic d'una formiga. Es va sentir feliç tenint una amiga, i va resultar que encara li quedava lliure un trosset de cor. 

I va decidir fer-se amic d'un ratolí, que tampoc ho va gastar del tot, i darrere van seguir un ocell, una llebre, una ovella, un ós i molts altres animals.

El Fip va començar a sospitar que l'afecte pels seus amics mai col·lapsaria el seu cor, i va deixar de preocupar-se per la seva grandària. Va fer tants amics com va poder i es va convertir en un drac molt feliç!

El que no sabia el Fip era que, igual que l'odi encongeix els cors, l'amor els engrandeix. 
El seu cor va créixer tant que els altres dracs van acabar per descobrir-ho.

Plens de ràbia i enveja el van encadenar per abrasar-lo. Desenes de dracs el van envoltar preparats per llançar les seves flames. Llavors el Fip va pensar en els seus amics i la pena que sentirien per ell, i va decidir lluitar. Va tancar els ulls i amb totes les seves forces va tractar de llançar la primera alenada de foc de la seva vida ...

No ho va aconseguir. Ell no escopia foc. Però un soroll com d'aigua li va fer obrir els ulls. Al seu voltant els dracs es miraven sorpresos i xops. Li havia sorgit un riu més poderós que el foc de mil dracs! 

Sorprès, va tornar a intentar escopir aigua, però aquesta vegada van sorgir uns raigs que van trencar les seves cadenes. Al tercer intent va bufar un vent embolicat en aromes de flors que va assecar als dracs i va arreglar el desastre causat pel seu riu. 
Davant la sorpresa general, el Fip va seguir deixant anar per la seva boca tot tipus de regals i benediccions.

Així va ser com els dracs van descobrir que tenien un cor diminut i ple d'ira que només escopia foc. Però ara, gràcies al Fip, sabien que el cor podia escopir qualsevol cosa. 

Només calia buidar-lo d'odi i de ràbia per omplir-lo d’amor i d’amics.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada